Schurq

Word geen slachtoffer van domeinnaamfraude!

|
Leestijd minuten
Door Patrick Schokker

Internetfraude is er in verschillende vormen. Een vorm die de laatste tijd vaak voorkomt is domeinnaamfraude via de telefoon. Ondernemers zijn hier steeds vaker het slachtoffer van. In dit blog leggen wij uit hoe je domeinnaamfraude kunt herkennen, voorkomen en wat je moet doen als je toch slachtoffer bent geworden.

Wat is domeinnaamfraude?

Bij domeinnaamfraude word je gebeld (en soms gemaild) met de mededeling dat iemand anders jouw domeinnaam wil registreren met een andere extensie, zoals .com. Ze geven jou de keuze om zelf die domeinnaam te registreren. Jij bent namelijk al houder van de .nl extensie. Daarom heb jij het ‘eerste registratierecht’. Wegens ‘privacyredenen’ delen ze niet wie de partij is. Ze zeggen wel dat het mogelijk een concurrent is omdat de partij in dezelfde branche actief is en zo misschien op jouw goede naam mee kan liften. 

Jij kunt dit voorkomen door akkoord te geven op het registreren van de domeinnaam. Echter wel tegen een hoger (marktconform) tarief en een duur van 10-15 jaar.  

Hoe weet je dat dit niet echt is?

– De beller geeft aan een onafhankelijke toezichthouder te zijn;
– ‘Eerste registratierecht’ bestaat niet;
– Er bestaat geen wettelijke verplichting om te melden dat iemand anders jouw domeinnaam met een andere extensie wil registreren;
– Je wordt “gedwongen” om snel/direct te beslissen;
– Het tarief voor de registratie ligt hoger dan de huidige marktconforme tarieven;
– Je kunt er alleen voor kiezen om de domeinnaam voor een langere tijd te registreren. 

Word jij gebeld of gemaild over jouw domeinnaam en herken je bovenstaande punten? Ga er dan niet op in!

Zo voorkom je domeinnaamfraude:

– Ga nooit na één mail of telefoontje gelijk akkoord op een soortgelijk voorstel;
– Kap het gesprek af door te zeggen dat je geen interesse hebt;
– Neem bij twijfel eerst contact op met de hostingprovider/domeinregistrar van jouw domeinnaam. Je kunt er dan nog altijd voor kiezen om de domeinnaam via hen te laten registreren;

Toch slachtoffer geworden?

Je bent zeker niet het eerste slachtoffer als je er toch ingetrapt bent. Dit kun je doen als je slachtoffer bent geworden:

– Maak altijd een melding bij de fraudehelpdesk, ook als je nog geen slachtoffer bent;
– Doe aangifte bij de politie;
– Laat de overeenkomst vernietigen op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden:

  • Schrijf een schriftelijk verweer waarin je de vernietiging aanvraagt;
  • Onderbouw waarom je de vernietiging wil: op grond van bedrog/misbruik en verwijs hierbij naar onjuistheden zoals het ‘eerste registratierecht’;
  • Verstuur jouw schriftelijke verweer zowel per e-mail als per aangetekende post.

De overeenkomst is nu in principe vernietigd. Mocht je toch nog aanmaningen ontvangen, dan dient de tegenpartij een initiatief bij de rechter voor te leggen. Mocht er echt een rechter aan bod komen, kun je pas na de uitspraak van de rechter gedwongen worden om te betalen. 

Jij kunt bij de rechter aantonen dat de overeenkomst door bedrog of misbruik van omstandigheden en dat je daarom de overeenkomst wil vernietigen. 

Heb je direct betaald na de overeenkomst? Dan ben je waarschijnlijk je geld echt kwijt. Het is dan nog wel verstandig om alsnog een schriftelijk verweer te schrijven om de overeenkomst te vernietigen. Je kunt dan ook om restitutie vragen. Meestal blijft de betaling echter uit. Je zal dan een jurist in moeten schakelen. Echter liggen de proceskosten vaak hoger dan het bedrag dat je kwijt bent aan de domeinnaam. 

Word geen slachtoffer van domeinnaamfraude en controleer altijd eerst bij je hostingprovider/domeinregistrar of jouw domeinnaam in andere extensies nog beschikbaar is. Via jouw hostingprovider/domeinregistrar weet je in ieder geval zeker dat je een eerlijke overeenkomst aangaat!

Heb je nog vragen hierover? Neem contact op met ons webteam!

Contact button SearchUser

Deel dit artikel via
Patrick Schokker
Patrick Schokker

Over deze schurq

Algemeen Directeur

Lees ook
|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2

|
Guido Sombroek
|
4 minuten

Server Side Tagging simpel uitgelegd